A gyömbérolaj gyógyító hatásai

A gyömbérolaj nem hiányozhat egyetlen illóolaj-gyűjteményből sem, mert az Ázsiából érkező sokoldalúan sokféle fizikai betegség ellen küzd. De az olaj az aromaterápiában is népszerű.

A kutatások azt mutatják, hogy a gyömbérolajat körülbelül 5000 éve használják gyógyító célokra, említéseket találhatunk az indiai szanszkrit kéziratokban, de az ókori egyiptomiak között is. A gyömbérolajat a gyömbérgyökérből (Zingiber officinale) nyerik, illata friss, gyümölcsös és balzsamos, kellemes citromjegyekkel is rendelkezik.

Gyömbérolaj hatása

A gyömbérolajat a hagyományos kínai orvoslásban használják fogfájás, hányinger, gyomorpanaszok, hasmenés, hajproblémák és emésztési zavarok kezelésére. Az ájurvédában elhízás, anyagcsere-problémák, hasi fájdalom, impotencia, gyenge koncentráció, ízületi gyulladás, influenza, menstruációs fájdalom kezelésére és a szívműködés erősítésére használják.

A 15. századi Európában a gyömbérolajat ajánlották a pestis elleni küzdelemre. Manapság az alkalmazási terület széles körű, mivel mind antibiotikum, mind immunstimuláló hatása van. Erős antioxidánsként segíti a szervezet oxigéngyököinek megkötését, ami megakadályozza a sejtek elpusztulását.

A gyömbérolajat rossz étvágy, megfázás, migrénes fejfájás, feszültség és izomfájdalom, impotencia, mindenféle reuma és emésztési rendellenesség ellen használható. Az olaj serkenti a vérkeringést, köptető és antiszeptikus hatású, és féregfertőzésben is bevált. Segít a mozgásbetegség ellen is. Pszichológiai szinten szorongásra, nyugtalanságra, kimerültségre, depresszióra és a memória javítására használják. Az olaj bizonyítottan afrodiziákum is.

A gyömbérolaj alkalmazási területei

Gyömbérolaj a ráncok ellen

Ahhoz, hogy az arcszín egyenletes maradjon, és a szem környékét a lehető leghosszabb ideig megkíméljük a ráncoktól, elengedhetetlen az esti tisztítás és a sminkeltávolítás.

Mivel ez segít megakadályozni a pórusok eltömődését, és lehetővé teszi a bőr teljes regenerálódását és új sejtképződést egyik napról a másikra. Ha a bőrt nem tisztítják rendszeresen, szennyeződések és gyorsabb öregedés az eredmény.

Az esti ápoláshoz a szem körüli érzékeny területet egy vattacsomóval átpasszírozzuk, amelyre előzőleg gyömbérolajat alkalmaztunk. Ily módon a gyömbérgyökér értékes hatóanyagai egyik napról a másikra kibonthatják teljes hatásukat. Ügyelni kell arra, hogy a gyömbérolaj ne kerüljön közvetlenül a szemekbe.

Gyömbérolaj hajhullás ellen

A hajhullás lehet örökletes, vagy stressz, betegség és alultápláltság következménye. Az egyre vékonyodó haj nemcsak kozmetikai probléma az érintettek számára, a pszichét is súlyosan érinti a hajhullás.

A hagyományos kínai orvoslás a gyömbért használta a hajhullás orvoslására, mert a gyökér serkenti a fejbőr véráramlását, ami pozitív hatással van a hajhagymákra és növekedésre serkenti őket.

A gyömbérben található gingerol és zingiberol káliummal, C-vitaminnal, foszforral és riboflavinnal kombinálva biztosítja a hajhullás leállítását. A fejbőrbe való mindennapos dörzsölés az egyik leghatékonyabb hajhullás elleni szer.

Gyömbérolaj hajra

A bőr négyhetente taszítja az elhalt sejteket, és megújul. Az eredményül kapott pikkelyeket általában nem veszik észre, de amikor ezek a sejtek túl gyorsan hullanak és összetapadnak, akkor a mérleg jelensége bekövetkezik.

A korpásodás gyorsan látható, különösen egy száraz fejbőrön, néha viszketéssel. A nem megfelelő hajápolás gyakran felelős a korpásodás kialakulásáért, de a száraz fűtéses légkondicionáló és légkondicionáló rendszerek is elősegítik a korpásodás kialakulását.

Ha a korpásodás zsíros fejbőrön alakul ki, akkor élesztőgomba (Malassezia furfur) állhat mögötte. A gyömbérolajat a korpásodás mindkét okára fel lehet használni.

Gyömbérolaj másnaposságra

A gyömbér serkenti az emésztést és csökkenti az émelygést, egy vagy két szelet felhasználható tea készítéséhez. A gyömbérolajat diffúzor segítségével is belélegezhetjük, és masszázsolajként is segítheti a másnaposság tüneteit kezelni.

Vásároljon gyömbérolajat

Mielőtt vásárolna gyömbérolajat, meg kell győződnie arról, hogy a termék minősége megfelelő. Sajnos az illóolaj kifejezést a törvény nem védi, ezért gyakran kínálnak szintetikus anyagokkal rendelkező olajokat. A természetazonos olajok vegyi olajok, amelyekhez illat is hozzáadódik.

Csak egy természetesen tiszta olaj garantálja, hogy mindent megszereztek a nevét adó növénytől. Ideális esetben az illóolaj mentes a peszticidekkel való szennyeződéstől, a legjobb, ha fenntartható termelésből vásárol tanúsított bio minőséget. Tartózkodjon a vásárlástól, ha a címke nem tartalmaz elegendő információt. A hamisítás akár egészségre is veszélyt jelenthet.