Az illóolajok gyógyító ereje

Az illóolajok nemcsak jó illatúak, hanem nagyon sokat is tesznek. A kínálat a kis vágások és égési sérülések elsősegélyétől a házi kiváló minőségű fürdőolaj keverékig terjed.

Kicsi, sötét palackok, többnyire meglehetősen feltűnőek, de amikor kinyitjuk őket, igazi illatrobbanás lép felénk. És nagyon sok egyesület. Az illóolajok sokkal többet tehetnek, mint csak télen az illatlámpában friss érzést varázsolni az otthonba. Valójában a kis szagú bombák nagy segítséget nyújtanak a mindennapi életben.

Az illóolajok közvetlen hatással vannak az agy limbikus rendszerének szaglóközpontjára, amelynek az érzelmek székhelye tulajdonítható. Minden szag automatikusan társul egy emlékhez vagy élményhez. Az illóolajok befolyásolják hangulatunkat, stimuláló, nyugtató, kiegyensúlyozó vagy harmonizáló hatásúak. Ezenkívül bizonyítottan erősítik az immunrendszert, antiszeptikus és csíraölő hatásúak. Enyhíthetik a torokfájást, hasmenést, hányingert, másnaposságot, izomlázat stb.

A felhasznált olajok minősége fontos. Mint mindenhol, itt is ugyanaz áll: csak a valós dolgok jók. A szintetikus vagy a természetben azonos olajok ugyanis szimulálják az orrunk illatát, de agyunk nem tudja feldolgozni ezeket a jeleket. Ha 100% -ban természetes illóolaj van a palackon, akkor a minőség biztosított.

A legjobb, ha illóolajokat gyógyszertárakból, drogériákból vagy egészséges élelmiszerboltokból vásárol. A citrusfélék esetében ügyeljen arra, hogy az olajok szerves minőségűek legyenek, mivel a hidegen sajtolás, amelyen keresztül ezeket az olajokat előállítják, rovarirtókat juttathat a végtermékbe. Az illóolajok erősen koncentrált növényi esszenciák, és vegyi anyagokként vannak besorolva. Ha hígítatlanok a bőrön vagy lenyelik őket, irritálóak lehetnek. Az olajok ezért nem kerülhetnek a gyermekek kezébe.

Az illóolajok sem rendelkeznek korlátlan eltarthatósági idővel, de nagy különbségek vannak. Például a citrusolajok viszonylag gyorsan öregednek, és egy éven belül el kell őket használni. Szaguk ekkor dohos lesz, és elveszíti jellegzetes frissességét. A virágolajok viszont idővel egyre jobbak és több éven át fejlesztik illatukat. Általában azonban a palackokon a „legkorábbi dátum” van feltüntetve.

Az illóolajok leggyakoribb használata, amelyet valószínűleg mindannyian ismerünk, az illatlámpában található. Néhány csepp elegendő ahhoz, hogy kellemes légkört varázsoljon a helyiségbe. Az olajokat használhatjuk a fürdőkádban, jakuzziban, masszírozhatjuk vagy belélegezhetjük, ha megfázunk, egyeseket közvetlenül a bőrre is felvihetünk.

Igazi csodaszer a levendulaolaj. Közvetlenül a bőrön alkalmazható, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ideális elsősegélynyújtáshoz kisebb égési sérülések esetén.
Egy csepp levendulaolaj az érintett területen megállítja a kis vérzést és megakadályozza az égő hólyagok kialakulását. Ugyanakkor égetés nélkül fertőtleníti a sebet, és megnyugtat is. Ezért gyermekek számára is nagyon alkalmas.

A citrusolajok általában vidám hangulatot és friss érzetet keltenek. A citrom megtisztítja és frissíti, a narancs és a bergamott napot visz a szívbe, és felemeli a hangulatot. A Neroli, a narancs virágából származó olaj a lélek igazi vigasztalója. Közvetlenül a szívre hat, és megnyugtatja a rossz élmények árnyékát.

A teafaolaj különösen hasznos bőrproblémák esetén. Gyulladáscsökkentő, sebgyógyító és gombaölő hatású, pattanások ellen is kiválóan alkalmazható. Mivel nagyon kíméletes a bőrön, közvetlenül alkalmazható, de enyhe égő érzéshez vezethet. Az íny gyulladása esetén szájvízként használják, csak adjon néhány cseppet a gargarishoz.

Nagyszerű szolgáltatást nyújt nátha esetén kakukkfű , majoránna vagy cajeput esetében. Töltsön egy tálat nem túl forró vízzel, adjon hozzá kevés sót és az olajat kis adagokban, hogy ne minden párologjon el egyszerre. Hideg belégzés is lehetséges, például az irodában vagy útközben. Egyszerűen tegyen egy vagy két cseppet egy zsebkendőre, és szippantsa be újra és újra.

A fürdőkádhoz nagyon személyes keveréket készíthet illóolajokkal, levendulával való nyugtatáshoz, citrusolajokkal való revitalizáláshoz vagy nyugtató hideg fürdőhöz, például eukaliptuszhoz. Fontos, hogy az olajat emulgeálószerrel keverjük, különben a tetején lebeg és nem keveredik a vízzel. Erre alkalmas egy csésze tej vagy valamilyen tejszín, amelynek gyakorlati mellékhatása a bőr puhává tétele. Ha hozzáad egy kis tengeri sót a fürdővízhez, kevesebb só távozik a testből, és a bőr puha és rugalmas lesz.

Az illóolajok kombinálhatók tisztítószerekkel is. Egyszerűen töltsön be néhány cseppet a tisztítóvízbe, például a citromot a hangulat kedvéért és a borókát a tisztításhoz, és a lakás kellemes légkört kap.