Tudnivalók a citronella illóolajról

A CITRONELLA OLAJ TÖRTÉNETE

A citroméhoz hasonló gazdag, friss, felemelő illatot árasztva ez az illatos fű elnyerte a Citronella nevet a francia szóból, amely „citromfű”. A Citronellát általában tévesen citromfűvel keverik össze, mivel hasonló megjelenésű, növekedésű és feldolgozási módszerrel rendelkezik; a két növényt azonban „unokatestvéreknek” tekintik, mivel egyszerűen ugyanahhoz a növénycsaládhoz tartoznak – a Cymbopogon családhoz, amelyet általában egyszerűen citromfűnek neveznek.

A legegyszerűbb módszer arra, hogy megkülönböztessük őket, ha emlékezünk arra, hogy a citromfűnek csaknem fehér pszeudosztémái vannak, míg a Citronella növényé vöröses színű

A Citronella olaj évszázadok óta természetes gyógyszer és élelmiszer-összetevő Kínában, Srí Lankán és Indonéziában. Hagyományosan ízesítő anyagként használják kulináris alkalmazásokban, fájdalomcsillapító szerként, fertőzések, kiütések és gyulladások esetén, nem mérgező rovarriasztó szerként, természetes és illatos háztartási tisztítószerként, illatszerek, szappanok, mosószerek, illatos gyertyák és kozmetikai termékek. A Citronella olaj tisztító, fertőtlenítő, frissítő és szagtalanító tulajdonságai miatt továbbra is értékelik és alkalmazzák.

A CITRONELLA OLAJ ELŐNYEI

A Ceylon és a Java a Citronella két fajtája, amelyekből az illóolaj friss leveleik gőz desztillálásával származik. A Citronella Oil két fajtájának fő kémiai összetétele hasonló, de az összetevők mennyiségükben eltérőek:

A Cymbopogon nardus botanical- ból származó Citronella Ceylon olaj fő kémiai alkotórészei a Geraniol , Camphene, Limonene, Methyl izoeugenol, Geranyl acetate, Borneol, Citronellal és Citronellol.

Az Andropogon nardus botanicalból származó Citronella Java olaj fő kémiai alkotóelemei a Citronellal, Geraniol , Citronellol, Limonene és Geranyl acetate.

Magasabb Geraniol és Citronellal tartalma miatt a Java az a fajta, amelyről úgy gondolják, hogy jobb minőségű. Mindkét olaj színe halványsárgától a barnásig terjed; a Java fajtának azonban általában frissebb, citromillata van, amely a citrom illóolajra emlékeztet, míg a Ceylon fajtának meleg, fás árnyalata lehet citrusillatában.

Az aromaterápiás alkalmazásokban alkalmazott Citronella illóolajról ismert, hogy lassítja vagy megakadályozza a káros levegőben lévő baktériumok szaporodását és terjedését, miközben a rovarokat, például a szúnyogokat is taszítja. Enyhíti és felemeli a negatív érzelmeket, például a szomorúságot, a szorongást és a stresszt azáltal, hogy ellazítja a testet és az elmét, és elősegíti a könnyelműség érzését. Továbbá híres az izomgörcsök, például a menstruációs görcsök, valamint a légző- és idegrendszeri görcsök enyhítésére.

Ez viszont enyhíti a kellemetlenségeket, például a köhögést. Friss, fényes citrusszerű illata köztudottan természetes módon frissíti az elavult és tisztátalan levegő dohos illatát. Ez a tisztító és élénkítő minőség teszi a Citronella Olajat ideális összetevővé a természetes szobai spray-k és diffúzor keverékek számára. Boldog illata a rendszertelen szívverés és a szívdobogás normalizálásáért is híres. enyhíteni a fejfájást, migrént, hányingert, neuralgiát és a vastagbélgyulladás tüneteit, valamint javítani az energiaszintet a fáradtság leküzdésére.

A Citronella olaj illata köztudottan jól keveredik az összes citrus illóolajjal, például a citrommal és a bergamottal, valamint a cédrusfa, a Clary Sage, az eukaliptusz, a muskátli, a levendula, a borsmenta, a fenyő, a rozmaring, a szantálfa és a teafa illóolajaival.

Kozmetikailag vagy általában helyileg alkalmazva a Citronella illóolaj szagtalaníthatja és felfrissítheti a kellemetlen testszagokat azáltal, hogy gátolja a szagokat okozó baktériumok szaporodását, ami ideális összetevőjévé teszi a természetes parfümöknek, dezodoroknak, testpermeteknek és fürdőkeverékeknek. A Citronella olaj a bőr egészségét javító tulajdonságokkal, a nedvesség felszívódásának fokozásával és az olajtermelés kiegyensúlyozásának képességével elősegíti és fenntartja a bőrfiatalított arcbőrt.

Ismert, hogy megkönnyíti a bőrbetegségek gyógyulását, mint például a pattanások, az ekcéma és a dermatitis, és védő tulajdonságai híresek az UV-sugárzásnak kitett bőrkárosodás esélyeinek csökkentése érdekében. Az a képesség, hogy lassítja az öregedés megjelenését, ideális összetevővé teszi az érlelő, foltos és heges arcbőröket célzó kozmetikumokban. A sebek gyógyulásának fokozására való képessége miatt ideális a hibaharapás, sebek, duzzanatok, szemölcsök, öregedési foltok és gombás fertőzések kezelésére. A zsíros haj számára előnyös lehet a Citronella olaj azon képessége, hogy szabályozza a faggyútermelést, valamint az, hogy megtisztítja a fejbőrt és a hajat az olajtól, az elhalt bőrtől, a szennyeződéstől, a korpától, a termékmaradványoktól és a környezeti szennyező anyagok felhalmozódásától.

Gyógyhatásúként a Citronella Oil antiszeptikus és gombaellenes tulajdonságai megszüntetik és megakadályozzák a gombák szaporodását a sebeken. Hasonlóképpen megnyugtatja és megakadályozza a fertőzéseket, például a fül, az orr és a torok fertőzéseit. Az izmok ellazításával a Citronella olaj enyhíti a görcsöket és a gázokat, ezáltal enyhíti a hasi fájdalmat, a köhögést és a menstruációs görcsöket.

A keringés stimulálásával és javításával ez a nyugtató olaj csökkenti a duzzanatot, az érzékenységet és a fájdalmat. Híres, hogy még az emésztőrendszerben fellépő gyulladást is csillapítja. A Citronella illóolaj méregtelenítő, izzító és vizelethajtó tulajdonságai elősegítik a szervezet méreganyagainak, például sóinak, savainak, zsírjának, valamint a felesleges víz és epe kiürülését. Ily módon hatékonyabbá válnak a test rendszerei, ami erősíti az immunitást, javítja a bőr egészségét, csökkenti a megfázás, az influenza tüneteit.

CITRONELLA OLAJ FELHASZNÁLÁS

Az aromaterápiás alkalmazásokban alkalmazott Citronella olaj fokozza a koncentrációt és elősegíti a mentális tisztaságot. Egyszerűen szórjon 3 csepp Citronella olajat a személyes preferenciájú diffúzorba, és élvezze a fokozottabb érzést. Úgy gondolják, hogy az illat a kaotikus és ellentmondásos érzelmek terheinek csökkentésével megnyugtatja és megalapozza a testet és az elmét.

Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és köptető tulajdonságokkal rendelkező Citronella olaj felüdülést nyújt a légzőrendszer kellemetlenségei miatt, mint például torlódás, fertőzés és a torok vagy orrmelléküregek irritációja, légszomj, nyálkaképződés és a bronchitis tünetei.

Egyszerűen szórjon 2 csepp Citronella, Levendula és Borsmenta illóolajból álló keveréket, hogy elérje ezt a megkönnyebbülést, miközben fokozza a keringést és csökkenti a stresszt és a szorongást.

A Citronella illóolajról ismert, hogy természetes módon szagtalanítja és frissíti a beltéri környezet levegőjét. Ha a légfrissítő fertőtlenít, miközben fokozza a hangulatot, adjon hozzá 30 csepp Citronella illóolajat és 2 evőkanál. (30 ml / 1 oz.) Fehér desztillált ecet egy 240 ml-es (8 oz.) Üveg spray-palackban, majd töltse fel az üveg többi részét desztillált vízzel, és hagyjon egy kis üres helyet a tetején. Kupakolja le az üveget, alaposan rázza össze, hogy az összes hozzávalót alaposan összekeverje, majd frissebb illat és könnyebb hangulat érdekében néhányszor öntse a keveréket a levegőbe. Ha az üveget nem használja, tárolja hűvös, száraz helyen.