Illóolajok használata depresszió esetén

Az illóolajok sok betegségre alkalmazhatók. Enyhítik a stresszt és az idegességet, javítják az alvászavarokat és a terhesség tüneteit, és hát- és nyaki fájdalmakra alkalmazzák. Igen, még az ADHD-ban szenvedő gyermekeken is segíthetnek. Számos tanulmány időközben azt mutatja, hogy az illóolajok is jelentősen és természetes módon támogathatják a depresszió terápiáját.

Illóolajok depresszió esetén

Természetesen az illóolajok önmagukban nem gyógyítják meg a depressziót. Tehát nem alternatívák a pszichoterápiának és egy átfogó holisztikus koncepciónak, de nagyon jól integrálhatók ebbe és erősíthetik annak hatását.

Mivel egyes illóolajok enyhíthetnek bizonyos pszichológiai és fizikai tüneteket, amelyek gyakran társulnak a depresszióval. Például az illóolajok csökkenthetik az alvászavarokat, emelhetik a hangulatot és javíthatják az emberek általános életminőségét.

Az illóolajok azonban kifejezetten csökkenthetik a félelem érzését is, amely depressziós állapotokban is gyakran előfordulhat. Nem csoda, ha a szorongással és stresszel járó tünetekkel küzdő emberek 43 százaléka valamilyen alternatív terápiát alkalmaz állapotának javítására.

Illóolajok az aromaterápiában

Az illóolajok a növények alkotóelemei. Kéregből, virágokból, levelekből, szárakból, gyökerekből vagy más növényrészekből nyerik ki őket, többnyire desztilláció (gőz) segítségével. Egyes esetekben az illóolajok hidegen sajtolással is előállíthatók.

Az aromaterápiában az illóolajokat vagy belélegzik, vagy masszírozzák a bőrbe. Mivel az illóolajokat soha nem alkalmazzák tisztán, ha a bőrön használják – különben bőrirritációk léphetnek fel – az olajokat összekeverjük egy úgynevezett alapolajjal.

Ez lehet például kókuszolaj, mandulaolaj, avokádóolaj vagy kiváló minőségű olívaolaj. Ha allergiája van, először nagyon gondosan tesztelje a kiválasztott illóolajat.

Illóolajok – A depresszió hatásmechanizmusa

Az illóolajok hatóanyagai most felszívódnak a bőrön és bejutnak a véráramba, vagy az orron keresztül stimulálják az agy bizonyos területeit, mert a bőrön való állandó jelenlétük miatt folyamatosan belélegzik őket.

Amikor az orr felső részén található speciális idegsejtek illatot észlelnek, impulzust küldenek az agyban lévő úgynevezett szaglóhagymához (szaglóhagymához). A szaglógumó az adott illatról a lényeges információkat elküldi az agy egy másik területére, a limbikus rendszerre. Ez az agyterület az érzelmek szakértője. Itt felszabadulnak az endorfinok, a test saját opioidjai, vagyis azok az anyagok, amelyek – az adagtól függően – örömet, lelkesedést, jólétet és extázist biztosítanak.

A limbikus rendszer tehát a kapcsolat, amikor a hangulatról, de az emlékekről is szó van.

Miért működhetnek másként az illóolajok mindenki számára?

Biztos vagyok benne, hogy tudod ezt: észlelsz egy illatot, és hirtelen jól vagy – vagy nem olyan jó – attól függően, hogy milyen emlékeket társítasz az illathoz. Talán egy virágillat emlékeztet a nagyszülők kertjére, ahol mindig csodálatos órákat töltött. Ez az illat nyugodt közérzetet nyújt Önnek.

Vagy egy kolléga borotválkozás utáni illata van, aki nagyon szórakoztató, és mindig kis intrikákat gondol ki. Ez az illat éber állapotba hozza, és természetesen nem javítja a hangulatát. Ha valaki más viseli ugyanazt a borotválkozást, akkor eleinte nem fogja annyira szimpatikusnak találni, még akkor sem, ha egyáltalán nem ismeri őket.

Az emberek annyira érzékenyek az illatokra, hogy minden ember több millió különböző aromát ismer fel és mentheti el őket a megfelelő információkkal.

Ennek megfelelően az illóolajok nem működhetnek egyformán mindenkin. Mert minden embernek más emlékei vannak az illatok és természetesen a teljesen más tárolt illatok tekintetében. Tehát mindig lehetnek olyan illatok, amelyeket nem is ismer, és ezért nem társítja az emlékekhez – sem jóhoz, sem rosszhoz.

Illóolajok, amelyek segíthetnek a depresszióban

Depresszió esetén egyrészt azok az illatok segíthetnek, amelyek szép tapasztalatokra és kedves emberekre emlékeztetnek, másrészt olyan illatok, amelyek még nincsenek megmentve az illető személy számára, de a vizsgálatok során bebizonyították, hogy antidepresszánsok, alvást elősegítő, szorongást enyhítő és hangulatjavító hatásúak.

Bergamottolaj

A bergamott illóolaj remek antidepresszáns, mert nagyon energizáló. A bergamott örömöt, frissességet és energiát kelthet, mert javítja a vérkeringést. Egy 2011-es tanulmányban bebizonyosodott, hogy a bergamott természetes szorongásként alkalmazható. Egy másik, ez év eleji tanulmány azt mutatja, hogy bergamottot tartalmazó olajkeverék használata segítette az alanyokat a depresszió enyhítésében. Az olajkeverék bergamott és levendula illóolajokból állt, és pozitív változásokat találtak a vérnyomásban, a szívverésben, a légzésben és a bőr hőmérsékletében a tesztalanyokban.

Ezenkívül több lazítás, több erő, nyugalom, nagyobb koncentrálóképesség, jobb hangulat és nagyobb éberség volt megfigyelhető. A placebóval összehasonlítva az alkalmazott olajkeverék jelentős pozitív különbségeket mutatott a szívverésben és a vérnyomásban. Érzelmi szinten a résztvevőket sokkal nyugodtabban és lazábban értékelték, mint a kontrollcsoportban. Ez a kutatás bemutatja a levendula és a bergamott illóolajok keverékének pihentető hatásait, és bizonyítékot szolgáltat a depresszió vagy a szorongásos rendellenességek visszafordításában történő pozitív alkalmazásra.

Levendula olaj

A levendulaolaj emeli a hangulatot, és régóta használják a depresszió kezelésében. Az International Journal of Psychiatry in Clinical Practice folyóiratban megjelent tanulmány egyértelműen azt mutatja, hogy a levendula illóolaj (80 milligramm egy kapszulában, ez 2-3 csepp) segíthet enyhíteni a szorongást és a depressziót. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a levendulaolaj használatának nem voltak káros mellékhatásai. Ez azért olyan különleges hír, mert azt is tudjuk, hogy a szintetikus és pszichotróp gyógyszereknek gyakran sok negatív mellékhatása van.

Egy a Clinical Practice kiegészítő terápiáiban megjelent 2012-es tanulmányban 28 nő, akiknek nagy a kockázata a szülés utáni depresszióra (gyermekvállalásuk után), úgy értékelték, hogy diffúzor használata a levendulaolaj porlasztásában otthonukban jelentős csökkenést eredményezett postnatalis depresszió és csökkent szorongásos rendellenesség a levendula négyhetes kezelési terve után.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a levendulaolajos aromaterápia javítja a hangulatot. A poszttraumás stresszben (PTSD) szenvedő embereket vizsgálták. A levendulaolaj napi használatával 32,7 százalékkal csökkentette az alanyok depresszióját. Az alvászavarok, a kedélyesség és az általános egészségi állapot drasztikusan csökkentek 47 PTSD-ben szenvedő embernél.

Illóolajok és tudományos bizonyítékok

Nem könnyű objektíven és tudományosan bizonyítani az illóolajok emberre gyakorolt ​​hatását. Mivel a résztvevők az illatból automatikusan észreveszik, hogy a verum csoportba (a tényleges illóolajat kapó tesztcsoportba) vagy a kontroll csoportba (amely csak placebót kap) tartoznak. A vakítást ezért itt nehéz végrehajtani, és sok időbe telik, mire a terapeuták és az orvosok az aromaterápiát írhatják fel első választásként a depresszió kezelésére.

Ezenkívül azonban az aromaterápia már kiválóan alkalmazható, különösen, ha az érintett azokat az illóolajokat választja, amelyeket nagyon kellemesnek tart. Ezután az aromaterápia támogathatja a depresszió hagyományos terápiáit, és növelheti az általános terápiás koncepció sikerét.